Lav maden selv

Oftest er mad udefra en kaloriebombe og indeholder desværre tit flerumættede fedtsyrer. Hvis du laver maden derhjemme selv,  har du et bedre overblik over hvad der indeholder. Derudover mætter mad oftest mere, jo mindre forarbejdet det er – så undgår du også overspisning. I blogindlægget ”Sådan får du mere motion i hverdagen uden at gå i fitten” kommer jeg også ind på, hvordan det at lave mad hjemme forbrænder flere kalorier, end hvis man bestiller eller tager med hjem.

Forbered din mad

Mealprep, om man vil. Vælg en eller to ugedage, hvor du forbereder madpakker, mellemmåltider, og evt. mere hvis det er muligt. Det har et hav af goder:

o   Du sparer tid! Du slipper for at stå i køkkenet flere gange om dagen hver dag. Det tager et stykke tid en eller to dage, men de resterende er det bare at hive en madpakke ud af køleskabet.

o   Du sparer penge. I stedet for at spørge dig selv om hvad du har lyst til at spise den pågældende dag, så er maden forberedt til dig, og du skal ikke ned og handle og blive fristet af noget andet. Derudover er det billigere at købe store mængder, så her sparer du også!

o   Du undgår overspisning. Når maden og mængden er forberedt, undgår du liiige at tage lidt mere. Når du slipper for at handle hver dag, undgår du også at blive fristet af snacksne oppe ved kassen.

 

Giv dig selv lov!

Sundhed handler ikke kun om kroppen, men også om hovedet. Giv dig selv lov til at nyde noget mad med familien. Lad være med at slå dig selv i hovedet over hvis du synes du har spist lidt for meget, hvis du synes maden var lige til den tunge side, du føler dig overmæt, eller det er uden for dine normale rammer. Der skal være plads til familie, hygge og variationer. I stedet for at lade en følelse af skyld eller dårlig samvittighed overskygge, så ret dit fokus over på den hyggelige stund og værdsæt den – det er i sidste ende det vigtigste.

 

Hav sunde snacks liggende

Gulerødder og riskiks er en life saver! Nogle dage bliver man altså bare lidt ekstra sulten, og livet ér altså for kort til at gå og sulte. Skil dig af med de usunde snacks (bl.a. slikposen i handskerummet), og skift den ud med sunde snacks, så du ikke skal sulte. Gulerødder er selvfølgelig ikke så lækre at have i handskerummet, men der kan du til gengæld have en pose mandler, som er et fantastisk alternativ til slik. En pakke riskiks er gode altid at have med i tasken. Der er få kalorier i, så de er fantastiske til at komme en dæmper på sulten.

Spis varieret

Fedt er ikke fjenden, kulhydrater er ikke alene grunden til at man tager på, og man ødelægger ikke ens nyre ved at spise proteiner. Fedt spiller en vigtig rolle i hormonbalancen, specielt i pressede og stressede tider. Husk bare at være opmærksom på, at 1 gram fedt indeholder lige over dobbelt så mange kalorier som 1 gram kulhydrat eller protein. Som bonus mætter fedt også godt. Hvis vi går videre til kulhydraterne: kulhydrater i sig selv gør ikke at du tager på. Det er energi til hjernen og musklerne, så du kan komme igennem din hverdag med et frisk sind og en energifyldt krop. Når dine kulhydrater kommer fra fibre, er det også med til at holde dig mæt og blodsukkeret stabilt. Igen skal man være opmærksom; kulhydrater som er ren sukker kan få dit blodsukker hurtigt op og ned og gøre dig træt i løbet af dagen. Rygterne går også på, at større mængder af protein i løbet af dagen er skadende for nyren. Undersøgelser viser, at op til 3 g. protein pr. kilo kropsvægt ikke har nogen skadelig effekt på nyren (vær opmærksom på, at det selvfølgelig gælder en rask nyre). For en person på 60 kg er det 180 g. ren protein – det er rigtig mange kyllingebryster. Protein mætter godt, og er ligesom fedt og fibre med til at stabilisere blodsukkeret.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *